Skip to main content Skip to footer

Internetconsultatie Besluit Energie Vervoer 2025

 

De NVDB en MVO hebben gereageerd op de internetconsultatie over de aanpassing van het Besluit energie vervoer per 1 januari 2025. 

Wij maken ons zorgen over de plannen om in 2025 de levering van hernieuwbare brandstoffen aan luchtvaart en zeevaart in Nederland op dezelfde wijze te blijven belonen als dit jaar. Hiermee dreigt de inzet van hernieuwbare brandstoffen in het wegvervoer af te nemen met een toename van nationale CO2-emissies tot gevolg.  

In ons nationale HBE-systeem voor de verduurzaming van brandstoffen kunnen naast leveringen aan het wegvervoer ook leveringen aan lucht- en zeevaart een HBE genereren en bijdragen aan de jaarverplichting. Dat bij voortzetting van de huidige inboekbevoegdheid een markstoring wordt verwacht hangt ermee samen dat vanaf 2025 nieuwe Europese verplichtingen voor de verduurzaming van lucht- en zeevaartbrandstoffen van toepassing zijn. Als deze leveringen, die dus al verplicht zijn, ook worden beloond met een een HBE dan vormt dit een sterke impuls voor de inzet van deze leveringen. Binnen het HBE-systeem zou dit ten koste gaan van leveringen aan o.a. het wegvervoer. 

Wij stellen voor het jaar 2025 dat de leveringen aan lucht- en zeevaart alleen met een HBE worden beloond als deze leveringen additioneel worden ingezet bovenop de Europese verplichtingen voor de verduurzaming van lucht- en zeevaartbrandstoffen. Dit resulteert in een gebalanceerde aanpak die voorziet in stabiliteit en een goede balans tussen de afzet van hernieuwbare energie in luchtvaart, scheepvaart en wegvervoer. 

Lees de volledige consultatiereactie hier.